Sürücü ehliyeti sınıflarına göre kullanılacak taşıtların özellikleri

Son Güncelleme: 15.01.2017


2016 yılında başlayan ve 2017 yılında devam eden yeni ehliyet sistemine göre 1 sürücü aday belgesi ve 17 çeşit sürücü belgesi olmak üzere 18 farklı sürücü belgesi vardır. K sınıfı sürücü aday belgesi; ehliyet kursuna sürücü belgesi almak için müracaat etmiş adaylara verilen geçici ehliyettir. Diğer ehliyet sınıflarına göre kullanılacak araçların özellikleri farklılık göstermektedir.

Sürücü belgelerinin sınıflarına göre kullanabileceği araç bilgileri detaylı olarak aşağıdaki gibidir.

K sınıfı geçici sürücü aday belgesi: G sınıfı hariç diğer sürücü belgelerinden herhangi birini almak isteyen sürücü adaylarının eğitim ve sınavda kullanılmak üzere K Sınıfı Sürücü Aday Belgesini almaları zorunludur. Bu belgeyi almak için Sürücü kurslarında trafik kuralları ve mevzuatı derslerinin tamamının alınmış olması, ehliyetinin eğitim yaptıracağı araç sınıfına uyması, ve sürücü adaylarının sürücülük yapacağı karayollarının ve bu yollardaki sürme saatlerinin trafik komisyonları tarafından önceden tespit ve tayin edilerek sürücü kurslarına bildirilmesi, mecburidir. K Sınıfı Sürücü Aday Belgesi 6 ay süreyle geçerlidir.

M sınıfı sürücü belgesi: Motorlu bisiklet (Mobed) kullanımı için verilen sürücü belgesidir. Mobed: Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli L1, L2 ve L6 sınıfı motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.

A1-A2-A-B1 sınıfı sürücü belgeleri: 2 ,3 veya 4 tekerlekli Motosikletler için verilen sürücü belgeleridir. Motosiklet: Azami tasarım hızı 45 km/saatten ve/veya silindir kapasitesi 50 santimetre küpten fazla olan sepetli veya sepetsiz iki veya üç tekerlekli motorlu taşıtlar ve net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı aşmayan dört tekerlekli L3, L4, L5 ve L7 sınıfı motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz. Bunlardan karoseri yük taşıyabilecek şekilde sandıklı veya özel biçimde yapılmış olan ve yolcu taşımalarında kullanılmayan üç tekerlekli motosikletlere yük motosikleti (triportör) denir. Motosiklet kullanmak için sürücü belgeleri, kullanılacak motosikletin gücü ve ağırlığına göre A1, A2 , A ve B1 sınıfı olarak 4 çeşittir.

A1 sınıfı sürücü belgesi: Silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

A2 sınıfı sürücü belgesi:Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

A sınıfı sürücü belgesi:Sepetli veya sepetsiz gücü 35 kilovatı geçen iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

B1 sınıfı sürücü belgeleri: 4 tekerlekli motosikletler (ATV) için verilen sürücü belgesidir. Net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Elektrik ile çalışan araçların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.

B sınıfı sürücü belgeleri: otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Bu sınıf ehliyeti olanlar yönetmeliklere aykırı olmamak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir. Otomobil: Yapısı itibariyle, sürücüsü dahil en fazla dokuz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır. Kamyonet: Azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır. Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonetlere panelvan denir.

BE sınıfı sürücü belgesi: B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklara verilir.

C1 sınıfı sürücü belgesi: Azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacaklara verilir.

C1E sınıfı sürücü belgesi: C1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara verilir.

C sınıfı sürücü belgesi: Kamyon ve çekici kullanacaklara verilir. Kamyon: İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3.5 tondan fazla olan ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu araçtır. Çekici: Römork ve yarı römorkları çekmek için imal edilmiş olan ve yük taşımayan motorlu araçtır. Yüklü ağırlığı 7500 kg üzerinde olan kamyon ve çekicileri kullanmak için C sınıfı ehliyet almak gereklidir.

CE sınıfı sürücü belgesi:C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

D1 sınıfı sürücü belgesi:D1 sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanacaklara verilir. Sürücüsü dahil oturma yeri onyediyi aşmayan otobüslere minibüs denir.

D1E sınıfı sürücü belgesi:D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

D sınıfı sürücü belgesi:Minibüs ve otobüs kullanacaklara verilir. Otobüs: Yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dahil dokuzdan fazla oturma yeri olan motorlu taşıttır. Troleybüsler de bu sınıfa dahildir.

DE sınıfı sürücü belgesi:D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

F sınıfı sürücü belgesi:Lastik tekerlekli traktör kullanacaklara verilir. Belirli şartlarda römork ve yarı römork çekebilen, ancak ticari amaçla taşımada kullanılmayan tarım aracıdır.

G sınıfı sürücü belgesi:İş makinesi türündeki motorlu araçları kullanacaklara verilir. İş Makinası: Paletliveya madeni tekerlekli traktör, biçerdöver ve yol inşa makinaları ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş; karayolunda insan, hayvan, yük taşımasında kullanılamayan motorlu araçtır.


Bu yazı toplam 655 kullanıcı tarafından oylandı. Ortalama 4 puan verildi.



1 Ocak 2016'dan itibaren ehliyet sınıfları değiştirildi. Toplamda 8 olan ehliyet sınıf sayısı 18'e yükseltildi. Eski ehliyet sınıfları ile yeni ehliyet sınıfları arasındaki farkın daha iyi anlaşılabilmesi için bütün...
daha fazla



Ehliyet sınavları hakkında bilmek istedikleriniz
Yeni ehliyet alabilmek için gerekli belgeleri ve evrakları hazırlamanız gerekmektedir. Ehliyet almak için gerekli belge ve evraklar...
daha fazla
2021 Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar? İşte Ehliyet Yenileme İşlemleri ve Ücreti Yeni tip ehliyet sistemine geçilmesiyle birlikte 1 Ocak 2016'dan önce alınmış eski tip ehliyetlerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar...
daha fazla
Ehliyet almak için gereken şartlar aşağıda yer almaktadır. Ehliyet almak için gereken evraklara burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz. 1)...
daha fazla